Neuropsykologi på nettet.

Opdateret: 17.05.2013

Denne side er lavet til studerende og kolleger. Her er tips til hurtigt at finde nogle af de bedste steder på nettet med neuropsykologi. Der er meget, og er man først inde på de relevante steder, er der masser af links videre.

 For den videnskabelige litteratur er der to gode søgemaskiner:
1)  Google Scholar er god til at finde den relevante faglitteratur om et emne, og hits linker direkte til PubMed (se nedenunder) med abstract; i nogle tilfælde også til fuldtekst i pdf. Den kan også finde bøger. Hits ordnes efter hvor tit de er blevet citeret, så øverst er der typisk lidt ældre litteratur.
2) Scirus ordner hits efter relevans eller dato (som du vælger det) men den har også sin egen vilje. Den linker også til PubMed, og den linker - ved nogle tidssskrifter - til fuldtekst-artiklen på Science Direct, men pas på - i nogle tilfælde er det mest tredjerangs. Søgningen kan begrænses til tidsskrifter eller udvides også med videnskabelige hjemmesider.

Et godt alternativ til at søge bredt på nettet er PubMed . Over 14 millioner referencer offentligt og frit tilgængeligt! I et hjørne er der også enkelte tidsskrifter med artikler i fuldtekst, mest relevant PNAS (Proc.Nat.Acad.Sci.U.S.A), men også fx Learn.Mem., BMJ, Epilepsy Curr., J.Psychiatry Neurosci. og BMC-tidsskrifter (BMC Neurology/Neurosc./Psychiatry).

Til netkøb af litteratur kan anbefales Blackwell, som har hjemme i Oxford. De har hurtigere levering end amazon

Neuropsykologi-sider

Danmark:

www.neuropsykologi.dk er hjemmeside for Selskabet Danske Neuropsykologer. Her er der sider både for brugere og medlemmer. Tilsvarende har børneneuropsykologerne en hjemmeside

Videnscenter for Hjerneskade. Her oplyses bl.a. om muligheder for behandling af hjerneskade.

Center for Hjerneskade, Københavns Universitet

Hjemmesider for danske neuropsykologer:  Christian GerlachAnders Degn Pedersen; Palle Møller Pedersen; Jørgen Petersen;Thomas Z. RamsøyLone Vesterager

Udland:

"Neuropsychology Central" er en meget omfangsrig og velredigeret side oprettet og holdt af Jeff N. Browndyke. Der er en formidabel menu og og uendelige muligheder, inc. en effektiv søgemaskine på menusiden.

Http://www.the-ins.org er hjemmeside for International Neuropsychological Society (INS ).

Http://NANonline.org er hjemmesiden the National Academy of Neuropsychology.

Www.div40.org er hjemmeside for division 40, klinisk neuropsykologi, i den amerikanske psykologforening. Psykologi generelt: www.apa.org

Nationale selskaber for neuropsykologi: Belgien  England/UK Finland Holland Italien Norge Spanien Sverige Tyskland

Engelske og internationale neuropsykologiske konferencer

Douglas Bowdens side om Lurias afasiklassifikation og Brodmanns cytoarkitektoniske kort.  Michael F. Martellis Villa Martelli Disability Resources med artikler og foredrag om mange emner inden for rehabilitering, og mange links.

Tidsskrifter: Næsten alle er på nettet i fuldtekst, men kræver adgang via abonnement, fx DNLB. En undtagelse er Cortex, som er alment tilgængelig. Andre undtagelser er nævnt under PubMed øverst på siden, og fra Københavns Universitet er der også adgang til en del via Science Direct, se øverst på siden.

Sider med neuropsykologi, neurologi og neuropsykiatri

www.dana.org/brainweb er en portal til at finde de gode steder om en bestemt neurologisk sygdom. Den formentlig bedste neuropsykiatriske side er mentalhealth.com. Www.danmodis.dk er hjemmeside for Dansk Selskab for Bevægeforstyrrelser og har god information. WHOs ICD-10 klassifikation af sygdomme

Pdf-fil (53K) med artikel fra Arch.Neurol. om neurologi på nettet

Dominick Carones neuropsykologi-links. Personlige hjemmesider: Carl Emil Rosenkilde Morten Kringelbach

Sundhed og sygdom generelt

www.netdoktor.dk (med tilmelding til netdoktorpro)
Expert Consensus Guidelines Series (om psykologisk og anden behandling af en række lidelser, inklusive retningslinjer for patienter og pårørerende)

Hjernemodeller

Christian Birksøs butik eAnatomi sælger dem i udgaver med fra 4 til 10 dele

Billeder af hjernen

Der er billeder mange steder på nettet. Et prisbelønnet hjemligt sted er DTU's Human Brain Project. Indeholder bl.a. lyngby Toolbox. Kræver en del datakraft.

Whole Brain Atlas: Flot illustrerede eksempler på 3 typer MR, CBF og billeder med CBF overlejret MR i mange forskellige snitplaner. Både den normale hjerne og mange neurologiske sygdomme.

BrainInfo: Giver mulighed for at finde informationer om over 2000 hjernestrukturer og kombinationer af strukturer ved at bruge en flere af over 11.000 termer i adskillige sprog. Man kan søge ved enten at skrive navnet eller klikke på et hjerneatlas. Blandt de værdifulde egenskaber ved dette site er dets udstrakte angivelse af synonymer og den korrekte (anbefalede) engelske term. Der er detaljeret atlas for både abe- og menneskehjerne, og man kan gå direkte fra term til søgning i PubMed.

The Digital Anatomist: Gode MR-billeder af menneskehjernen i de forskellige snitplaner. Man kan se billederne både med og uden grænser mellem områder og med og uden navne. Man kan også ta' en test, hvor man skal klikke på et område for en given struktur, så man kan teste hvad man har lært og kan.

Wellcome Department of Cognitive Neurology: Om PET og SPM.

Viperlip: Samling af billeder vedr. visuel perception, som kan hentes hjem og bruges i undervisning  

(ca 1300 billeder pr. maj 2004, men samlingen gror hurtigt)     
Diverse
Alverdens psykologiske universitetsinstitutter

Kort over England - http://scitsc.wlv.ac.uk/ukinfo/uk.map.html er det perfekte sted til at få overblik over de engelske universiteters hjemmesider.

www.neuroguide.com og  www.wiley.com/neuroscience indeholder begge links til masser af diverse neurovidenskab.

John Crawford fra Aberdeen har udgivet små statistikprogrammer bl.a. til analyse af neuropsykologiske  enkeltkasuistikker i forhold til små kontrolgrupper.

Classics in the History of Psychology. Ca. 140 klassiske tekster samlet af C.D.Green fra York University, Toronto. Fra Aristoteles til George Miller.

Hjernesange. Peter og Anders Lund Madsens hjemmeside.

 

 

 

 

 

 

Tips til opdateringer modtages gerne: Anders.Gade@psy.ku.dk

 Anders Gade