Jegindø rundt
     

Udsnit af GIs målebordsblad 1943. Pile og numre angiver fotografier nedenfor

Det nye turistkort med den anbefalede vandrerute 'Jegindø rundt' angivet i rødt. Det er skam også en fin tur.

Jegindø er ikke så stor, kun ca. 8  km2 , men byder på ca. 16 km strande i en rig variation mellem sand, sten, mudderbanker og flotte strandenge. Kysten rundt kan anbefales til løbe- eller vandreture. Her er mine fotografier fra en løbetur en frostklar novembermorgen. Jeg satte bilen lige efter dæmningen og løb først mod sydøst mod Jegind Tap. Jegindø i Den Store Danske Encyklopædi
1. Jegind Tap. To andejægere stikker hovedet op fra deres skjul for at se efter fredsforstyrreren - deres lokkeænder til venstre kan lige anes. Her fra spidsen er der kun 2½ km til Kås Hoved i Salling. Selv om Jegind betyder "stedet med ege", er det Kås Hoved, der har en oprindelig egeskov.
 

 

2. Rønhuse umiddelbart nord for tappen.
 

 

3. Ud for Marendal. Inderste bundgarnspæl
4. Hvor ellers i Limfjorden er der bundgarn nu, selv om de for 40 år siden var overalt? 

5.  Garnet er sat af Henrik Dahl og Jens Sund. De fortæller, at det nu heller ikke er et rigtigt bundgarn, men narreværk (åleruser). Iøvrigt fangede de for lidt i det.

  "Bundgarnsfiskerne" : Tegning af Gunnar Solvang, 1975, og fotografi ca. 1952  

6. Bækkens udløb fra den lavning, som adskiller sydø og nordø. Jeg ser mig her tilbage mod solen
 

 

7. Nørby. De fleste bor i Jegind, som er umiddelbart bag Nørby i billedets højre side
 

 

8. "Æ såenkrog" med Havnegade og havnen bagved. Jegindboerne er trofaste over for sproget og insisterer på deres hjemmeside på at kalde tingene for "æ ting".
 

 

9. Net ved "Æ fyverhus" på Jegind havn. Fiskeriet på Jegindø er bl.a. beskrevet af Mads Elenius Madsen i Årsskrift for Egnshistorisk Forening for Thyholm og Jegindø, 1979.  Havnens tidlige historie er beskrevet i Årsskriftet 1989.
 

 

10. Ruser til tørre ud for den sydligste Bøhl-gård
11. Strandengene på øens nordkyst er brede og våde - her ud for Ulvkærvej
 

 

12. Mellem Bastholm og Skalmør odder. På den anden side Tambo Sund er Thyholm med Borregård og Egebjerg. Bemærk, at der igen er bundgarn. Det her er sat af Ole Søe.
 

 

13. Skalmør Odde

 

Kort over Jegindø i printerkvalitet (begge ca. 900 k) : 2005: Turistkort med vejnavne:  1943: Det pænere kort (Revisionen i 1943 var kun af vejene; ellers er kortet rettet 1917)

   Anders Gade